Matrózvár. Régészet Százhalombatta Matrica

www.matrozvar.hu
www.balzo.ini.hu

www.matrozvar.freeweb.hu

Balog Zoltán

Kerékpárutak és látnivalók Érd – Ófaluban és Százhalombattán.

A tervbevett Dunamenti kerékpárút egyik látnivalókban gazdag szakasza a Nagytétény – Százhalombatta közötti rész.

A Duna jobb partján vezetett talán a legősibb európai közlekedési, hadi és kereskedelmi út, Az első Európába betelepülők a folyam mentén felfelé haladva vagy evezve szemelhették ki a letelepedésre, legeltetésre alkalmas helyeket, amiket azután védőművekkel megerősítve évszázadokon át birtokolhattak. Ilyen az Érd- ófalutól délre a magasparton lévő vaskori sánc, a vele összefüggő százhalombattai bronzkori (Kr.e. 2. évezredi) földvár.

A római időkben (Kr.u. 2 – 5. sz. ) Campona (Nagytétény Kastély) és Matrica castruma vigyázta az itteni dunai gázlókat a „latrok” betörése ellen és biztosította a birodalom határát. Az erődöket nyilegyenes, egyes szakaszokon kikövezett utak kötötték össze, amelyek egyesz szakaszait ma is „Római út”-nak nevezik Érden és Battán.

A honfoglalás után a királyok gondoskodtak a hadi út karbantartásásról, egy régi battai térképen a mai érd – ófalui Fehérkereszt utat „a király köves útjának” nevezik. Ezen az úton vonultak Barbarossa Frigyes keresztesei a Szentföld felé, miközben élelemszállító bárkáik a Dunán kísérték őket. A hadinép is sokszor vonult a Balkánra a Nyugatra törő oszmán hadak ellen, utoljára II.Lajos állt meg egy éjszakára Sárkány Ambrús érdi kastélyában a tolnai gyülekezőhelyre menet a Mohácsi csata előtt.

Ezután 150 éven át törökök javítatták ki az utat, Érd-ófaluban palánkvár, mecset és ma is álló minaret épült, a helyet Hamzsabégnek nevezték el, a lankákon a mézédes gamza szölő termett (a bolgár gamza, a rác és magyar kadarka és az olasz chianti bor alapja) és Sóskút feletti Funduklián a nagyszemű török mogyoró, a funduk. A hadak járását a földművelő falvak nem élték túl, a terület visszafoglalása után szerbeket telepítettek a dunamentére szerbiai sikertelen török elleni felkelésük után. Ám a volt földesurak is visszaszerezték birtokaikat, igy magyar jobbágyok, zsellérek is letelepedtek a régi falvakban, Érden, Battán és Ercsiben. .


Érd - Ófalu - Százhalombatta kerékpárút nagyobb térképen való megjelenítése


Kerékpárkörút Dunafüreden nagyobb térképen való megjelenítése


Százhalombatta - Tárnok - Sóskút kerékpárút nagyobb térképen való megjelenítése


Érd ófalu - Százhalombatta Régészeti park kerékpárút


Nyomtatható pdf letöltés
Kerékpárutak és látnivalók Százhalombattán


Nyomtatható pdf letöltés
A Benta patak vízgyüjtő területe
Más kerékpáros útvonal ajánlatok Százhalombatta környékén:

Tárnok - Pusztazámor - Sóskút
  (www.bikemap.net)
Sóskút - Etyek - Biatorbágy   (www.biatorbagy.org)

A Benta vízgyűjtő területe a Zsámbéki medence. Forrásait felkereshetjük, mellékágait megismerhetjük a biatorbágyi kerékpározók térképes túraleírásainak felhasználásával.Kerékpározzunk a Zsámbéki-medencében!   (www.biatorbagy.org)


Kerékpáros kalandozás a Zsámbéki-medencében   (www.biatorbagy.org)


Szekérutakon a Zsámbéki-medencében   (www.biatorbagy.org)

Kerékpártúra a Csepel szigeten


A MOL Nyrt. Dunai Finomító Természetbarát Szakosztály 2012 áprilisi kerékpártúráját ismertető beszámoló a Duna túlsó partjára való kirándulás lehetőségét villantja fel.

Az ismertetett túra útvonala: Százhalombatta - Tököl - Szigetújfalu - Ráckeve -Szigetszentmiklós - Majosháza - Tököl - Százhalombatta.
Túratáv: 60km, emelkedő: 50m.

TurabeszámolóNagyméretű térkép:
Nagyméretű térkép:
Kerékpárutak a Velencei tóhoz 2014


Hazánk szépségeit, értékeit megmutató útvonal változatokról képet kaphatunk a Magyar Kerékpárosklub által összeállított térkép alapján:

www.erdioldal.hu

       V.I.P Szerver