Matrózvár. Régészet Százhalombatta Matrica

www.matrozvar.hu
www.matrozvar.freeweb.hu

Bronzöntés

Minta

Minden korai kemencében tégelyt használtak a fém olvasztásához. A közel-keleti leletek azt mutatják, hogy a korai agyag tégelyek nyitottak és sekélyek voltak és a hot felülrol kapták. Ez csökkentette a tégelyt éro hobehatást azzal, hogy a hot egyenesen a fémmel közölték. A kemence valószinüleg egy egyszeru agyagkatlan volt 10 hüvelyk magas falazattal amelyben faszén tüz izzott. A faszén a kemence padlozatán feküdt és a levegot fujtatóval adták be egy a falon vágott lyukon átvezetett agyagcsövön ..

A réz magas -1086 fokos - olvadásponttal bir, de ahhoz, hogy elegendó ideig olvadt állapotban maradjon, 1300 fokra kell felmelegíteni. A lapos tégely és az olvadt fém kis mennyisége miatt a hoveszteség nagyon gyors volt, alighanem nem volt több 12 másodpercnél arra, hogy kiemeljék a tégelyt és mielótt lehült elvégezzék az öntést. Az 1300 fokos tégely kiemeléséhez nem átlagos ügyesség kellett. A hosugárzás annyira intenzív, hogy a környezetben minden kigyullad. Valószinünek tünik, hogy a tégely kiemeléséhez fa lapátot használtak, ezután az öntéshez. zöld ággal fogták meg A homérsékletet az izzó fém szine alapján itélték meg, azonban rendszerint jobban biztak a tapasztalatban, ami abból adódótt, hogy ha azonos mennyiségu fémet azonos ideig hevitettek és abból azonos tárgyakat öntöttek, a folyamat ismétlése sikerrel kecsegtetett. Tudták, hogy a lassú, fokozatos felhevités nem okoz kárt a törékeny tégelynek, ezért a mérsékelt erosségu fujtatás növeli a siker esélyét. Ha elegendo ido telt el világos sárga izzás volt látható a kemence közepén, ami jelezte a szükséges magas homérséklet elérését. Az izzás szinének megitélése nappali fényben lehetetlen, és az ember elcsodálkozik, hogy az éj sötétjében el tudták végezni a fémöntéssel járó valamennyi munkát.

A legkorábbi öntési eljárás egy egyszeru öntecsrúd kiöntése volt az öntomintába, amikor is a mintát egy homokko tömbbe vésték bele. Csak nagyon kevés ilyen példány létezik foképpen Irországból, de van néhány Britániából is. Az ilyen öntési módszernél az öntomintát elo lehetett melegíteni a jobb öntés érdekében..

A korai bronzkort követoen a fémmüvesség kifejlesztett egy jobb öntési technikát, aminek következtében jelentos munkát lehetett megtakarítani, és alighanem ennek következtében azt tapasztalhatjuk, hogy a fémmuvesség valamennyit veszített mágikus voltából azáltal, hogy a tárgyak a középso bronzkorban közönséges használatúvá váltak. Valószinuleg a rituális fémmüvesség továbbra is folytatódott a lándzsakészítés során, amit homokkomintába öntöttek. Talán ez jelenik meg az Arthur legendában mint a kobol kihuzott kard?

© Neil Burridge 2004 : An Introduction to Early Metalworking - részlet az alábbi honlapból:
http://www.templeresearch.eclipse.co.uk/bronze/intro.htm

       V.I.P Szerver

www.matrozvar.hu
www.balzo.ini.hu

www.matrozvar.freeweb.hu