Matrózvár. Régészet
Százhalombatta Matrica

www.matrozvar.hu
www.matrozvar.fw.hu
www.balzo.ini.hu

Ehető vadontermő zöldségfélék


Oldalszám: D.Aichelle-M. Golte-Bechtle: Mi virit itt? Virágkalauz, Bp. 1991.


Magyar név

Oldal


Konyhai használat

Kálmos, orvosi

Acorus calamus L.

384Rebarbarához hasonlóan használják.

Medvetalp

Heracleum sphondylium

64


Terebess Lexikon: Medvetalp

Izlandi moha

Cetraria islandica L.Északi vidékeken ezt a zuzmót ősidők óta kásaként alkalmazzák, kenyérhez adják a liszt kiegészítésére.

Hátránya kesernyés íze.


Angyalgyökér

Angelica officinalis L.

378

88


Fűszerként használják.

A lédúsabb növényt salátaként vagy leveshez használják..


Madárkeserüfü

Polygonum aviculare L.

42Fiatal hajtásait és leveleit levesnek vagy salátának használják, a kiszárított leveleket télen is.

Zsurlo, mezei

Equisetum arvense L.
A friss sporahozó hajtásokat héjától megtisztítva használják friss vagy főtt formában, azonkívül töltelékként a pirogokhoz (buktaféle). Használják túrópogácsához, hideg leveshez és szószokhoz.

Erdei deréce, Iván csáj

Chamaenerion angustifolium L.

262


Fiatal hajtásokat és leveleket salátának, pürének és sóskalevesnek, szárított szárcsúcsokat fiatal levelekkel teafűnek használják.

Mezei lóhere

Trifolium pratense L.

248Az ételkészítésben a virágzó lóhere fejhajtásait teának, levesekhez használják, friss leveleit salátának és levesekbe. A lóhere zöld része nagyon könnyen szétfő.

Nagy csalán

Urtica dioica L.


376Terebess Lexikon: A csalánról minden - ételreceptek

Őszi vérfü

Sanguisorba officinalis L.

392


A vérfű fiatal leveleit (frissen és szárítva ) salátához és teához használják. A friss levelek íze az uborka ízéhez hasonlít.

Libapimpo Potentilla anserina L.

210Friss leveleit étkezésre salátákhoz és levesekhez használják, a gyökeréből pürét készítenek és ízesítőként adják különféle ételekhez.

Fehér libatop

Atriplex L. и Chenopodium L.

368


Terebess Lexiko: Fehér libatop

Terebess Lexikon: Paraj - és óriás libatop

Közönséges bojtorján

Arctium lappa L.

236


Japánban és Nyugat Európában a bojtorjánt zöldségféleként termesztik. A növény friss levelei és hajtásai salátákhoz használatosak. A gyökeret levesbe burgonya helyett adják, főzve, sütve, savanyítva, és töltelékként fogyasztják. A szárított gyökerekből származó lisztet grízzel vagy liszttel keverve lepénykékhez használják.

A gyökeret a növény első évében vagy a második évben a levelek megjelenése előtt ássák ki. Megtisztítva és kiszárítva sokáig eltartható. Felhasználás előtt beáztatják. A szárított gyökér savanyításra is alkalmas

Pettyes tüdöfü

Pulmonaria officinalis L.

352Saláta zöld hagymával. 300 g tüdőfüvet és 100 g zöld hagymát apróra vágunk, megsózzuk és összekeverjük. Tetejére egy felszeletelt tojást teszünk és leöntjük tejföllel.

Saláta csípős paradicsompürével. 150 g apróra vágott tüdőfühöz 40 g apróra vágott vöröshagymát és 40 g főtt burgonyár adun, megsózzuk és megkeverjük. Paradicsompűrével leöntjük.

Tüdőfűvel és fött tojással töltött bukta. Összevágunk 200 g tüdőfüvet, 100 g vöröshagymát, két főtt tojást., hozzáadunk 80 g főtt szágót , 40 g zsirt, megsózzuk és megborsozzuk. A keveréket kelttésztából készült buktához ttöltelékként használjuk..

Közönséges tyúkhur

Stellaria media L.

40


Lágy zöldjét levesbe, salátához használják. Tudni kell, hogy a meszes talajokon tenyésző növény allergiás tüneteket, a bőr megpirosodását, lázat okozhat.

Bibor varjúháj

Sedum purpureum L.

188


Ételekhez a C vitaminban gazdag húsos és lédús felső leveleit és uj hajtásait használják. A leveleket salátákhoz, vinigréthez adják. Levesbe káposzta helyett használható. Ezen túl télire lesavanyítják.

Gyermekláncfü

Taraxacum officinalis L.
A növény fiatal leveleit 30 percig hideg vízben kiáztatják, hogy a keserű ízt elveszítse. Felhasználják saláták, levesek, ízesítők és öntetek készítésére. Gyökerét sütve kávépótlóként használják.


A növény legértékesebb tulajdonsága tónusnövelő képessége, az, hogy elűzi a fáradtságot.. Nemhiába a nagy költő, Goethe legkedvesebb salátája a gyermekláncfűből és csalánból készült volt.

Pásztortáska

Capsella bursa-pastoris L.

34


Fiatal leveleiből salátát, levest, pürét készítenek. Magjaiból mustár kivonat készíthető.

Gilisztaüzö varádics

Tanacetum vulgare L.

146


Nem javasolt terhesség, vesegyulladás és veseelégtelenség esetén.

A szakácsmesterségben a növény leveleit és virágát ízesítőszerként használják. Kekszek és pudingok ízesítésekor helyettesíti a fahéjt és a muskotály diót,

Nagy útifü

Plantago major L.

340


Az útifű leveleit salátákhoz, teához, italokhoz, levesekhez és öntetekhez adják. Más füvekkel ellentétben ez a növénynek nincs hashajtó hatása. Jakutföldön az útifű magját tejjel savanyítva télre elteszik, ezt ízesítőszerként használják, Fiatal levelei jól szétfőnek, sóskához adva finom levest főzhetünk belőle.

Fekete üröm

Artemisia vulgaris L.A szakácsok a fekete ürömöt saláták , sültek és főtt húsok , italok, vodka illatosítására, a fehér ürömöt vodka, vermut, likőrök ízesítésére használják.

Apró békalencse

Lemna minor L.

382


Ízét és tápértékét tekintve a békalencse megelőzi a salátát, de csak tiszta, nem szennyezett vizekből szabad szedni.

Onopordum acanthium L.
Cickafark

Achillea millefolium L.
Ételekhez a cickafark leveleit, virágzatát és friss hajtásait használják.

Nagy mennyiségben fogyasztva mérgezést okozhat, ami szédüléssel és a bőrkiütéssel jár.

Mezei tarsoka, tarsolyfű

Thlaspi arvense L.

34


Összehúzó, baktériumölő, tüdőbaj elleni hatása van.

Tápértékét tekintve egyenértékű a káposztával és a répával. Lágy, csípős íze a répáéhoz hasonló, erős fokhagyma szaggal. Salátákhoz önállóan vagy más zöldekkel keverten használják. Íze és illata miatt nincs szükség más ízesítőkre, elég ha megsózzuk.

Fehér árvacsalán

Lamium album L.

52A fehér árvacsalán friss hajtásait salátákhoz használják. A növény zöldjét egész évben használhatjuk scsí, levesek és pürék készítéséhez. Aromás leveleit kiszárítva fűszerként használjuk. Receptjeit tekintve a közönséges csalánnál leírtak szerint kell eljárni.

Madársóska

Oxalis acetosella L.

76A fűből teát főznek, leveleit salátának és a sóskához hasonlóan levesnek használják.. A növényt az egész nyár folyamán gyűjteni lehet, sőt télen a hó alatt is megőrzi színét és frissességét. Oxálsav tartalma miatt gyakori étkezésre nem ajánlott.


A fenti táblázat a http://www.renema.ru/ honlapon szereplő növényismertetés alapján készült.

A növények képe, ismertetése, gyógyhatása és az ételkészítési receptek orosz nyelven az alábbi természetjáró honlapon található:


       V.I.P Szerver