Matrózvár. Régészet Százhalombatta Matrica Szövés kártyákkal








www.matrozvar.fw.hu www.balzo.ini.hu www.matrozvar.hu

Szalagszövés kártyákkal.


...

Remekművénél a takácsnak

Egy lábíntásra megremeg száz szál,

Vetélő száll jobbra - balra

Fonalak futnak fölkavarva

S ezer kötés egy ütésre megy.

(Goethe: Faust I. Sárközi ford.)







Bronzkori szövőszék

A jelen cikket eredetileg mint egy külföldi oldal fordítását képzeltük el, azonban a fordítás közben néhány részletet pontosítani kellett, így eredeti közleménnyé vált.

A kártyákkal való fonás vagy szövés időszámításunk kezdete körül alakult ki és az újkorig a fonott szalagok készítésére általános használt technika volt. A vikingek és angolszászok ilyen technikával csodálatos szalagokat, zsinórokat és öveket készítettek ruházatuk díszítésére. Használták ezeket övként és hajlekötő pántként is. Díszítették azokat selyem és arany fonállal, gyöngyökkel, gyöngyházzal és fémdíszekkel. Az ilyen típusú szövéshez nem sok anyag kell

Eredetileg a kártyák csontból vagy fából készültek, mi azonban használhatunk egyszerű kartonlapokat, pl. söralátéteket is, amiknek sarkait kilyukasztjuk. Kezdetben vastag fonalat használjunk, ehhez nagy kártyák kellenek, kb. öt és fél centiméteres élhosszal. Ám nem érdemes túl nagyra készíteni azokat, mert nehezebb lesz dolgozni velük. A láncfonal hosszát a következő meggondolás szerint mérjük ki:

fonalhossz = 1.2 x szalaghossz + 50 cm.





A láncfonalat a lapka négy furatán átvezetjük két irányban, amit S és Z betükkel jelölünk. (1, ábra).



1, ábra


A B




D C

2. ábra





Minden lyukat betűvel jelölünk (A, B, C, D)

Ha a lyukak környékét és az éleket megfestjük, könnyebb betartani a mintát.

(2. ábra)




A 3. ábrán hat kártyával való szövés tervét adtuk meg. A legfelső sor Z és S betűkkel a kártyán való átvezetés irányát adja meg. A következő négy sor azt mutatja, milyen színű fonal van átfűzve a lapka négy furatán.


3. ábra

Azután, hogy a kártyákon átvezettük a fonalakat, a kártyákat pakliba állítjuk egymás mellé. A láncfonal köteg egyik végét egy megfelelő tárgyhoz , pl. egy kilincshez kötjük. A köteg másik végét huzzuk ki és kössünk a végére egy csomót. A kártyákon átvezetett fonalakat láncfonalnak, a keresztben futó fonalakat vetésnek nevezzük. A vető fonalat egyszerűen ujjunkra tekerhetjük, vagy egy vékony pálcára, de csinálhatunk egy kis gombolyagot is belőle. Kössük a vetőfonalat az övhöz és kezdhetjük a szövést. ( l. 4. ábra).











4. ábra

Húzzuk magunk felé az egész csomagot, és használjuk övünket arra, hogy kifeszített állapotban tartsuk a láncfonalakat. Keressük meg az alsó és felső vetőfonalak közötti közt, és ujjunkkal igazítsuk el a fonalakat. Ha nem sikerül, fogjuk meg a paklit és néhányszor húzzuk előre hátra, hogy a sorok kialakuljanak. Húzzuk át a fonalak közti nyíláson a vetélőt. Ezután egy negyed fordulattal fordítsuk el magunk felé a paklit. Ezzel máris megszőttük a jövendőbeli őv első sorát. Újra keressük meg a fonalak közötti hézagot és ujjunkkal szélesítsük ki, ekkor erősen meghúzódik az első felvetett sor, de ha túl lazának tűnik, akkor néhányszor húzzuk ide - oda a paklit. Most az ellenkező irányba húzzuk át a vetélőt, majd fordítsuk magunk felé a paklit. Ezzel megszőttük a második sort is. Ha a szövés közben összezavarnánk a paklit, és nem tudunk rendet teremteni köztük, akkor fordítsuk őket olyan sorrendbe, mint az első sor volt, és kezdjük újból a szövést.

A kártyák fordítási irányát megváltoztatva megváltozik a szövési minta. A kártyák forgatási irányát már csak azért is időnként váltanunk kell, hogy a láncfonalak megcsavarodását megelőzzük. Ezt a kártyák irányváltásával érhetjük el.



Az 5. ábra mutatja annak szalagnak a mintázatát, amelyiknél a kártyák forgásirányát ellenkezőjére változtattuk.


5. ábra


Egy egyszerű mintázatú szalagot szőttünk a fenti módszerrel, és a mintázatot papíron megőrizhetjük. A minta kialakítását próbálgatással is kikisérletezhetjük, együtt vagy egyenként fordítva el a kártyákat.

Mint látható, az ilyen szalagfonás nem ördöngős dolog, elég könnyen elsajátítható.

Kívánunk az új hobbihoz sok sikert!

Irodalom: Aquincum: Kelta asszonyok - római hölgyek. Fonás, szövés.

The Ancient Craft of Tablet Weaving

Getting Started






Szövésminta képtár 6.

Szövésminta képtár 5.

Szövésminta készítő program

http://www.theloomybin.com/cw/index.html

(Kattintson az egyik mintára!)

Solymai Attila: Szövés, fonás iskola IV - apróbb eszközzel történő szövés

AccEgy honlap a kártyás szövésről sok beszédes képpel


       V.I.P Szerver