Matrózvár. Régészet Százhalombatta Matrica

www.matrozvar.hu
www.balzo.ini.hu www.matrozvar.freeweb.hu

Repszőnyeg
Utazás az ősmagyarok nyomain

 Repszőnyeg JELENTÉS JULIANUS BARÁT ELSO ÚTJÁRÓL
a GOOGLE EARTH REPÜLŐ SZÖNYEGÉVEL
Járjuk végig Julianus barát utját, írja be a Google Maps vagy a Google Earth keresőjébe a helyneveket!
Módszerünk: Felkeressük azokat a helyszineket (városok, útak, folyók) , amelyek 1235 juniusában megvoltak.

 Szibériai áldozati terítõk:
 ugor – õsi magyar szertartások

Az Oroszországi Tudományos Akadémia Szibériai részlegének Archeológiai és Etnográfiai Intézete a 2003 -2009 években Virtuális Múzeumot hozott létre az interneten, ahol többek között bemutatta a Hanti és Manysi szent terítõket. A kiállítás majd két képpel és tucatnyi vezetõ tudósok által írt ismertetõvel tárta a világ elé azt az unikális néprajzi gyûjteményt, amit a rendszerváltás után a belügyi szervek raktáraiból örökölt.

  Ugor lóáldozat

A lovat a nap járásával megegyezően körbevezették a ház körül és a szent fal ellenében lévő oszlophoz kikötötték. Ezután az áldozatot „megtisztították” - befüstölték füstölő csokorral, (kőrbe járták a füstölővel) és meghintették pálinkával. A ló hátára terítették a jalpün ulamot, („ha több van, mindet ráterítik”), felülre helyezték a jarmak szahi-t (rituális selyem köpeny) és minderre kendőt dobtak. A leírt jelképek szimbolikus jelentését magyarázva az adatközlők elmondták: „Ez azt jelképezi hogy Mir-susne-khum óriás a lovon jön, a jalpyn nyeregben ül, rajta selyemköpeny van és a vállán kendő”.

  Hanti és manysi népművészet 
    Díszítőelemek és azok jelentése.  

....
A külön szereplő rombusz minta a „szív mélyedése” nevet kapta., ugyanígy nevezik a köt
ött és a gyöngyszövésben lévő rombusz sort is. Attól függően, hogy a díszítésben milyen helyen van, a rombusz az életfontosságú szerveket, szívet vagy fejet jelent, ezen kívül még a „a lélek tartóhelyét” is értik alatta.........

       V.I.P Szerver